Kajian dan pemerhatian ringkas tentang Al-Quran, As-Sunnah (hadis), agama-agama dunia, kitab-kitab suci pelbagai agama, manuskrip-manskrip kuno, alam semesta (bumi dan angkasa lepas), ilmu perbandingan agama, sejarah, peristiwa-peristiwa akhir zaman, kiamat, alam akhirat, alam ghaib, sains, astronomi (falak) dan lain-lain ilmu alam.

Sunday, May 12, 2013

Kuliah Israk Mikraj Terperinci (audio)Siri kuliah Kembara ke Sidratul Muntaha (syarahan Kitab Kifaayatul Muhtaj fil Isra’ wal Mi’raaj karya Syeikh Daud al-Fatoni) terdiri daripada 123 fail dalam bentuk audio (sebenarnya dalam format video tetapi tidak bergambar), yang boleh didengar di Youtube. Melalui siri kuliah ini, peristiwa ajaib Isra’ dan Mi’raj dihuraikan secara terperinci dari awal hingga akhir. Kuliahnya bermula pada bulan Jun 2010 dan tamat pada bulan Februari 2011. Tamat dalam 23 kali kuliah.

Sehingga  12 Mei 2013, dianggarkan lebih kurang 14,000 orang pernah mendengar audio kuliah Kembara ke Sidratul Muntaha ini. Secara keseluruhannya, kesemua 123 fail audio ini sudah didengar sebanyak 166,993 kali. Alhamdulillah, syukur.

Sekiranya tuan-tuan ingin mendengar kesemua 123 fail ini di satu tempat, kami ada menyediakan satu blog khusus untuknya iaitu “Kembara ke Sidratul Muntaha” beralamat di http://syarahisrakmikraj.blogspot.com .

Kami melihat kecenderungan pendengar adalah lebih kepada fail yang ke-1, 2, 11, 41, 47, 64, 77, 110 dan 113. Mungkin ada sesuatu yang menarik perhatian pendengar di dalamnya. Apa pun, peristiwa Isra’ wa Mi’raaj ini memang sangat penting untuk kita umat Islam menerokainya kerana dalam peristiwa inilah ibadah utama kita iaitu solat fardhu diperintahkan. Ibadah-ibadah lain diterima oleh Rasulullah saw di bumi, manakala ibadah solat fardhu nun jauh melepasi pintu-pintu langit-langit.

Selamat mengambil manfaat.

Abu Zulfiqar
12 Mei 2013

No comments:

Related Posts with Thumbnails