Kajian dan pemerhatian ringkas tentang Al-Quran, As-Sunnah (hadis), agama-agama dunia, kitab-kitab suci pelbagai agama, manuskrip-manskrip kuno, alam semesta (bumi dan angkasa lepas), ilmu perbandingan agama, sejarah, peristiwa-peristiwa akhir zaman, kiamat, alam akhirat, alam ghaib, sains, astronomi (falak) dan lain-lain ilmu alam.

Monday, March 21, 2011

Ke Kompleks Pasir Salak (Mei 2010)


Subhanallah... cantik betul senibinanya. Kesenian anugerah Tuhan kepada hamba-hamba-Nya.


Medan sungai ini pernah menyaksikan pembunuhan seorang penjenayah besar - JWW Birch.Zaman dulu-dulu orang mengasingkan padi dengan cara menarikan sejenis tarian di atas ni. Berhenjut-henjut.


Macam pengawal menara kawalan daaa...


Cantik tak?


Pandangan ke luar dari salah sebuah rumah. Seperti perkampungan Melayu lama yang indah.


Rumah Dato' Maharajalela yang dibina semula berdasarkan konsep 'rumah kutai' yang popular pada zaman dahulu. Kawasan ini tidak berjaga.


Rumah Dato' Maharajalela ini dikelilingi kubu tanah liat setinggi 4-5 kaki. Kelihatan kawasan tinggi yang bertumbuh rumput, itulah benteng kubunya.


Melaka vs Feringgi (Portugis) 1511


Dato' Maharajalalela dan Dato' Sagor dihukum gantung. Kemudian tubuh mereka dikerat dua. Pinggang ke atas ditanam di sebelah sini Sungai Perak, pinggang ke bawah ditanam di sebelah sana Sungai Perak.

Perang Larut antara puak Ghee Hin dengan Hai San.

2 comments:

Unknown said...

Cantik Gambar Ustaz.

nifalnin... said...

as-salam,

ini lah kampung emak sy... tmpt kami bermain2 sewaktu kecil...

Related Posts with Thumbnails