Sunday, September 05, 2010

Siapa di Sebalik Iklan Raya Ini?



Tulisan ini diambil dari blog Akrine. Kita cuba merungkai dan memahami segala isyarat, petunjuk dan isi-isi tersiratnya. Komen-komen saya berada dalam kurungan dan bertanda *.

Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.


1.Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu
2.Buku - Bible (*Yang dikenali sebagai The Book)
3.Pondok Buruk Beratap Rumbia - Kemiskinan
4.Malam Yang Gelap - Islam yang mundur
5.Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis (*Pencerahan ialah 'petanda' kepada kongsi-kongsi gelap Yahudi khususnya Ilxxxxxxti dan Frxxxxxon)
6.Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM
7.Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran

Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).

1.Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity)
2.Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan
3.Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus
4.North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal).
5. Pokok Krismas - Simbol Paganism

Scene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.

1.Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.
2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian
3.Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian Scene
4 - Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)(*Juga menggambarkan keselesaan keduniaan yang akan diperolehi sekiranya 'masuk ke dalam beca' itu.)
5. Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu.

Scene 4 dan 5 - Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.

1.Pulau Pinang - Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light) (*Francis Light yang kononnya 'membuka' Pulau Pinang ialah seorang Yahudi tulen. Hari ini di Pulau Pinang masih ada kuburan orang Yahudi. Komuniti ini dipercayai sudah berhijrah ke Sixxxxxra)
2.Teluk Intan, Hilir P...erak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.
3.Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital.

Scene 6 - Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.

1.Pasangan Melayu Extra - Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan

Scene 7 - Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.

1. Kondo - Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya. (*Maksudnya dari kampung hingga ke bandar semuanya sudah 'dikuasaimereka'. Masyarakat di bandar yang memang sudah sedia dipengaruh menerima baik masyarakat kampung yang baru terpengaruh)

Scene 8 - Seorang budak perempuan memeluk seorang budak perempuan lain dari belakang. Kepala seorang budak lelaki hanya tersengih di tepi pasangan tersebut.

1.Pasangan Budak Perempuan Berpelukan - Lesbianism/Feminism
2.Kepala Budak Lelaki Tersengih - Lelaki yang tak dipedulikan dan diperbodohkan.

Scene 9 - Beca terbang merentasi sebuah pulau.

1.Pulau - Singapore lah. (*Kongsi-kongsi gelap Yahudi punya markas besar di rantau Asia Tenggara)

Scene 10 - Beca terbang merentasi awan dan menuju ke sebuah kawasan pergunungan. Kelihatan sebuah masjid di sebelah kiri, budak-budak Melayu tak mempedulikan kewujudan masjid malah lebih tertarik dengan pemandangan di bawah beca terbang. (*Masyarakat Islam sudah tidak mempedulikan agama. Agama bukan lagi ad-diin. Masjid-masjid hanya sebagai simbol kemegahan tetapi tidak dimanfaatkan umatnya lagi terasing jauh dari hati mereka)

1.Kawasan Pergunungan (Bukit-bukau) - tempat tinggal Jin
2.Masjid Kecil - Agama Islam yang lemah

Scene 11 - Budak-budak Melayu sudah mendarat dan terus berlari sambil menunjuk-nunjuk ke arah masjid yang terletak jauh di sebalik jurang yang dalam sambil ketawa berdekah-dekah. Terdapat dua tangan misteri yang juga sedang menunjuk-nunjuk ke arah masjid. Sebuah bangunan misteri berada di antara masjid dan budak-budak Melayu.

1.Bangunan Misteri - Sebagai cover up (Yang sebenarnya ditunjuk-tunjuk adalah Masjid) (*Maksud bangunan misteri ini masih kabur. Tentu ada sesuatu yang mahu disampaikan)
2.Perbuatan Menunjuk Menggunakan Jari Telunjuk - Perlakuan Biadab (*Juga mungkin menunjukkan yang umat Islam sendiri sedang memperlekehkan dan mentertawakan agamanya sendiri)

Setakat itu sahaja yang ditulis oleh penulis asalnya. Kajian penulis itu sangat baik, tapi tidaklah bermaksud saya setuju 100% huraiannya. Terpulanglah kepada anda untuk membuat penilaian sendiri.

Selain itu, ada beberapa petunjuk lagi yang saya fikirkan memang ada kaitan.

1. 'Pope' yang tertawa berdekah-dekah melihat anak-anak orang Islam (generasi umat hari ini) yang sudah berjaya 'dibawanya'. 'Pope' memandang ke atas seolah-olah bersyukur kepada Tuhannya.

2. Bunga teratai berkembang dan keluar pelita daripadanya - Bunga teratai ialah simbol kepada agama Buddha dan Hindu-Buddha. Pelita ialah simbol kepada agama Hindu. Perhatikan bentuk pelita-pelita yang macam pelita Aladdin itu.

3. Diakhiri dengan cogankata "Inspirasi Hidupmu".


Apakah ini salah satu produk 1 Maxxxxia? Macam ada sikit persamaan dengan Ajaran Ayah Pin dan Sai Baba...

Kenalilah musuh-musuh kita yang sebenar, bukan yang terpapar : )

Tonton video ini untuk pengukuhan.



8 comments:

Anonymous said...

cedok dari blog lain. tokok tambah perisa. cehhh!

takyah nak tambah2 citer karut la. orang dah tau pasal iklan tu.

kau yg tambah cerita untuk tonjol yg iklan ni teramatlah 'dashyat' konon.

bengong. takyah la pakai serban tuh.

Alexanderwathern said...

Aslkm Anonymous,
Selamat sejahtera,

Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan meninggalkan komen. Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah SWT.

Salam Ramadhan... dan Selamat Hari Raya Aidil Fitri.

Abu Zulfiqar
6 September 2010

Alexanderwathern said...

Stesen televisyen TV3 menarik balik penyiaran iklan hari raya yang dikatakan mempunyai unsur-unsur yang boleh MEMESONG AKIDAH UMAT ISLAM.

Penarikan balik beserta permohonan maaf itu dilaporkan diumumkan dalam rancangan berita Buletin Utama televisyen itu malam tadi.

Sejak Khamis lalu, TV3 menyiarkan iklan yang menggambarkan seorang lelaki tua dan kanak-kanak menaiki beca ajaib ala KERETA SALJU SANTA CLAUS sehingga melintasi bulan.

Iklan tersebut juga dilapor menampilkan babak kemunculan PELITA melalui BUNGA TERATAI yang dikatakan MENYAMAI FAHAMAN AGAMA BUDDHA.

Sejak disiarkan, iklan yang dengan kos penerbitan RM200,000 dan banyak menggunakan teknik janaan pengimejan komputer (CGI) itu mendapat kritikan banyak pihak termasuk NGO dan badan pelajar.

Dalam satu kenyataan semalam, Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Teknologi Malaysia (PMIUTM) membantah iklan itu kerana menurutnya ia jelas MEMPROMOSIKAN KONSEP PLURISM iaitu kesamarataan antara agama kepada masyarakat negara ini.

"PMIUTM merasakan iklan seumpama ini tidak harus dipaparkan dan merasa hairan bagaimana ia diluluskan oleh pihak-pihak berwajib," kata presidennya Mohd Khairul Abdullah Halim.

PMIUTM juga mempertikaikan adakah pihak TV3 merujuk Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) terlebih dahulu sebelum menyiarkan iklan terbabit.

"Di dalam laman web rasmi Kementerian Dalam Negeri (KDN), terdapat garis panduan penerbitan. Pada perkara 4.3 iaitu penerbitan iklan di bahagian 4.3.9 ada menyatakan bahawa larangan untuk menerbitkan iklan yang menyentuh sensitiviti keagamaan, mempersendakan kebudayaan atau pegangan hidup pelbagai kaum dan mengancam nilai-nilai murni serta norma kehidupan masyarakat Malaysia.

"Merujuk kepada garispanduan penerbitan dari KDN, iklan hari raya Aidilfitri terbabit jelas telah menyentuh sensitiviti umat Islam.

"PMIUTM mengharapkan sesetengah pihak tidak terlalu taksub dengan konsep 1 Malaysia sehingga sanggup MENGGADAIKAN MARUAH AGAMA demi memenuhi tuntutan 1 Malaysia," tegas Mohd Khairul, sambil menasihatkan supaya "berpada-padalah dalam menyatakan sokongan sekalipun".

PMIUTM juga, tegasnya lagi, berpendapat bahawa semua pihak tidak hanya perlu serius memainkan isu bukan Islam yang memasuki masjid sahaja, tetapi juga memberi fokus kepada isu sebenar PENGHINAAN TERHADAP ISLAM.

Mohd Khairul berkata sekiranya ahli keluarga dibenarkan menontonnya, ia dibimbangi disalah tafsirkan dan merosakkan akidah mereka sendiri.

http://www.malaysiakini.com/news/142028

MIddkAzen said...

Kepada Anon September 6, 2010 10:02 AM:
Salah ke penulis nak ulang siar penulisan dari blog lain? Lagi pun bukan ke kita perlu menyebarkan kebenaran kepada orang lain walaupun sepotong ayat? Kalau saudara sudah tahu pasal iklan tu, itu saudara punye hal! Alhamdulillah penulis blog ni diberi kesempatan oleh Allah utk menyebarkan kpd org lain, kalau tidak sampai bila2 pun sy tak tau.

p/s: ap kena mengena pemakaian serban dengan entry kali ni? Beliau pertahankan sunnah, kamu bagaimana pula? =)

El Haneef said...

Itulah cabaran dalam berjuang Zul. Ini perkara kecil saja utk Zul. :). Wallahu ma'ana

Alexanderwathern said...

Terima kasih kepada MIddkAzen dan El Haneef atas kunjungan dan komennya. Boleh jadi kawan kita itu tengah marah/ ada masalah kot, tu yang melenting kat sini tu. Jadi saya jawab elok-leok jelah, mendahulukan sangka baik : )

20 Oktober 2010

Anonymous said...

MMG HAK KITA UTK MEMPERTAHANKAN ISLAM DI BUMI ALLAH INI! ALLAHUAKBAR!!!

Taufik Ismail said...

sedih bila ade org yg benci tgok org lain pakai serban...rase nak menangis pun ade....sabar ye ustaz...kami sentiasa menyokong usaha ustaz....

Related Posts with Thumbnails